БСП и АБВ седнаха за втори път на една маса, за да обсъдят възможно ли е да имат общ кандидат за президент. Срещата започна току-що в сградата на бившия Партиен дом, като освен лидерите Корнелия Нинова и Георги Първанов, присъстват и членове на ръководствата на двете партии.

БСП отива на разговорите с 8 предложения. На първо място това е името на ген. Румен Радев, чиято оставка като командир на ВВС бе гласувана от правителството по-рано днес, а предстои президентът да подпише указа.

Освен това на масата на преговорите се слагат имената още на Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Михаил Миков, Румен Гечев, Таско Ерменков, Марио Трайков и омбудсмана Мая Манолова, за която обаче от БСП вече заявиха, че има законова пречка да я номинират, докато заема поста и не подаде оставка.

От АБВ пък отново слагат на масата имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин. Според запознати обаче кандидатурата на ген. Радев е безспорна като приемане от двете партии и спорът между тях ще е повече за името на кандидата за вицепрезидент и за формата, в който ще се участва в изборите.

Илияна Йотова заяви във вторник, че БСП ще държи да се направи коалиция, защото за такава са гласували членовете на партията във вътрешния референдум.

Миналата седмица обаче Първанов призова нито един кандидат да не "бъде задушаван в партийна прегръдка" и препоръча Инициативен комитет и мрежова подкрепа, както е било по време на неговото кандидатиране за втори мандат.

 

Източник и  снимка: 24chasa.bg