„Много отдавна България е можела да добива свой природен газ и нефт, вместо да плаща по 5 млрд. долара на година. Ако Господ даде да се открие газ и нефт, то следващите поколения ще бъдат други.“

Това коментира в Бургас премиерът Бойко Борисов, който днес се качи на кораба Noble Globetrotter II. В петък плавателният съд ще отплава за блока „Хан Аспарух“, където започват първите проучвателни сондажи в българските води на дълбоко Черно море.

„Това ще бъде уникално за България, следващите поколения ще го оценят“, каза още Борисов и даде за пример Румъния, която вече внася под 10% от необходимата й газ. Премиерът допълни също така:

„Гледам, руските тръби не само не си ги взимат, а и продължават да докарват. Знаят, че могат да бъдат използвани и ще бъдат използвани. Да не говорим обаче предварително. Нашият български интерес преди всичко и след това ще помогнем и на другите да запазят своя интерес, транзитирайки и наша, и чужда газ“. Проучвателните сондажи ще продължат около 5 месеца. Реално добив от находището ще може да се осъществи след приблизително 10 години.