Премиерът сложи край на спекулациите за спешна смяна на българския кандидат с Кристалина Георгиева

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие.”

По повод разразилият се напоследък скандал между Москва и Берлин, свързан с евентуалната подмяна на нашия кандидат за поста генерален секретар на ООН, Борисов заяви следното:

„Не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. С писма сме помолили всички в света да ни подкрепят. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашия кандисат е трети, пети, седми, пети. С цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас и някой явно иска недоброто си представяне да ми го препише на мен, на вас, на България. Ако

този кандидат беше излъчен от ГЕРБ да съм го отзовал много отдавна, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре. След като пред теб има 5-7 човека, вече г-н Гутереш е на първо място избор след избор, но ние, защото предишните са го предложили, сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено, получавам коментари, че едва ли не ние сме щели да проваляме тази кандидатура, за да издигнем някой друг.”

„Няма да допусна и в други държави да се решава кандидатурата ни и не съм го допуснал това, че сме търсили подкрепа, консултират се големите представители в Съвета, питат се вие, ние кого и ние сме го правили и ще го правим до 26-ти. Задължавам ви всеки да положи максимални усилия, включително и аз г-жа Бокова на 26-ти да влезе в първите двама, защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини”, добави Борисов по повод предстоящото на 26 септември ново гласуване на Съвета за сигурност на ООН.

След което предупреди, че ако класирането на Бокова след 26 септември не е това, което той е очаквал, “тогава ще преценим всички заедно какво да направим”.

Източник: bgnes.com

Снимка: БГНЕС