"Само напомням, че аз лично се обадих на Нинова и й предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света. И й предложих да се срещнем и ми беше отказано". Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на изслушването в парламента, поискано от БСП, предава DarikNews.

Той е поискал срещата още в началото на обявяването на пандемията от новия коронавирус.

"България е на първо място по нисък брой заболели лица по нисък брой на 100 хил. население и на трето място по най-малък брой починали, което е ясен индикатор за навременно взетите мерки. Медиите могат да зададат въпросите си ежедневно в никаква контролирана среда. От националния оперативен щаб надлежно отговарят и информират обществото всяка сутрин. Медиите дават директно, има интерес и е полезно за хората", контрира Борисов обвиненията, че информациите за епидемията били поднасяни в контролирана среда, а Борисов не се е явил в парламента на отчет за предприетите мерки, както направили негови колеги от ЕС, като Меркел, например.

По думите на премиера мерките в България са най-либерални.

Понеже са изключително навременни и точни, много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика, ние имаме най-либералните мерки в Европа. Това, което се казва в Италия с такъв апломб, че от 4 май се разхалабват, при нас въобще не са спирани. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите, и си проведохме обредите. В момента, в който дойде малкият пик, ние веднага дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата, женските консултации, плановите операции, инвитрото, от вчера при определен ред да се ползват и парковете. Българите могат да излизат и да се движат неограничен брой пъти. Никой не ги проследява за това. Фактът, че има най-малко починали и заболели, означава, че сме се справили по темата, свързана със здравето. Те вече са толкова разхлабени, колкото нямат аналог в други държави“, подчерта Бойко Борисов.

От ДПС пък разкритикуваха правителството, че в България сме на последно място по брой тествани хора на 1 милион население.

Борисов отново посочи, че преди месец сме поръчали 1 милион тестове от Еврокомисията, но днес няма нито един пристигнал.