Изказването на президента Румен Радев, че снема доверието от правителството, е на разединител на нацията, смята премиерът Бойко Борисов

Изказването на президента Румен Радев е на разединител на нацията, каза пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов, който направи инспекция на строежа на водопровода между село Мало Бучино и Перник, предаде БТА.

Държавният глава заяви по-рано днес в обръщение към народа, че снема доверие от правителството.

Има връзка между действията на прокуратурата и това обращение. Най-вероятно е трудно да атакуваш прокуратурата, затова президентът  си търси друг враг, каза Бойко Борисов.

„Той не ми е давал доверие, за да го сваля. Изказването е пряка намеса в независимостта на властите - точно обратното на това което говори. Откъде накъде ще се коментира това управление на няколко политически партии, спечелили изборите по убедителен начин. И днес социологическите агенции ни дават предимство. Президентът винаги се е противопоставял на правителството и е подкрепял  БСП и ДПС“, коментира премиерът.

Борисов определи като пряка намеса в независимостта на властите обявеното от президента Румен Радев решение да свали доверието от правителството. Точно обратното на това, което винаги е говорил, допълни премиерът и изтъкна, че още през декември е свалил доверието си от президента.

Той заяви, че проблемът на президента не е с правителството, а с други независими институции. „Той си привиква прокурорите, когато има разследване. Това е проблемното според мен“, каза Борисов.

Премиерът напомни, че правителството е законно избрано и изтъкна, че социологическите агенции продължават да оценяват ГЕРБ като първа политическа сила, а редица чуждестранни дипломати, акредитирани в България, дават положителни оценка на работата на кабинета.

„Ние нямаме пресечни точки освен безсмислените консултативни съвети, на които никога нищо не се е решило, така че даже ще ме облекчи“, каза още Борисов и допълни, че според него държавният глава говори това, което ДПС и БСП говорят, като посочи темата за водоснабдяването на Перник. По темата с боклуците Борисов напомни, че когато е станал кмет на столицата, тя е била зарината с боклуци, като впоследствие за изградени модерни заводи и пречиствателни станции.

Борисов посочи още, че с новия главен прокурор работят по друг начин. Той вече не идва в сряда на срещите по темите битова престъпност, корупция, контрабанда. Нито го срещам, нито има какво да си кажа с него. Има служби. Той им възлага. Те му докладват. Това ни е работата, допълни премиерът.

Бойко Борисов отново напомни, че никога не е казвал, че ще се кандидатира за президент. Изкарваме си мандата и ще се занимавам с партията, уточни Борисов.

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет