"Чуваме ви, мислим и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера". С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към протестиращите в изявление преди заседанието на Министерския съвет в сряда, предава Нова телевизия.

"Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември, декември и януари ще бъдем в изключително тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза", каза още Борисов. И подчерта, че винаги е подкрепял протестиращите.

"Със сигурност и големите ни проекти са поставени под риск, защото навън виждат, когато България е дестабилизирана. Това е допълнителен застой. Емоциите никога не са били добър съветник – страната ни много пъти е тръгвала по такъв път и много пъти се е вайкала. Нека да мине Европейският съвет и ще говорим пак", смята премиерът.

"Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. България е единствената страна в света, която смята, че коронавирус няма и пандемията е отминала. Само у нас никой нито вярва, нито мисли, нито спазва мерките", коментира министър-председателят.

"В същото време икономическата криза идва с огромни темпове от цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри. Ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейския съвет и трябва да ги защитим. За да можем да излезем с решение... Няма да може да се приеме нито пактът за стабилност, нито бюджетът. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри. Мъчно ми е и за полицаите, и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората. Целта е точно такава - да се окървавява протестът, защото знаят, че видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. Точно това провокират и затова бяха тия червени пликчета с боя - да се създаде впечатление за кръв", каза още Борисов.

"Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината, все едно е края на 2018-а", обясни министър-председателят. Той призова министрите да се концентрират върху конкретните искания и подчерта, че всичко ще се съгласува с коалиционните си партньори.