„Европа и светът броят центовете и се чудят как засегнатите от пандемията да бъдат компенсирани, а ние харчим стотици милиони за шоу“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод политическата ситуация в България. Той направи видеообръщение след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните - членки на ЕС.

Премиерът напомни, че за състоялите се избори разходите бяха в размер на 150 милиона лева. Същевременно депутатите са работили едва осем дни.

„Излиза, че по 19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме“, изтъкна още Борисов и напомни, че сега предстоят още разходи за нови избори, а след няколко месеца предстоят и президентските избори.

Премиерът в оставка съобщи, че България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат още при стартирането ѝ на 1 юни 2021 г. Борисов отбеляза, че с успешното въвеждане на цифровия сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш.

Зеленият сертификат ще улесни безопасното и свободно движение по време на пандемията от COVID-19, като с него се доказва, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, получило е отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19.

Снимка: Правителствен пресцентър