Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти е взел решението за премахване на блокадите в София и страната, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ.

По думите му, на съвета са обсъждани всякакви варианти за продължаване на управлението оттук нататък. В крайна сметка партньорите решиха кабинетът с премиер Бойко Борисов да изкара пълен мандат до пролетта на 2021 г.

На четиричасово заседание коалиционните партньори са решили палатковите лагери и блокади в София и страната да бъдат премахнати, за да не се стигне до малка гражданска война, аргументира се Валери Симеонов.

“Не може правата на 2-милионна София и на 300-400-хиляден Пловдив и Варна да бъдат нарушавани. Не могат да се черпят политически ползи от такъв уличен тероризъм. Даже много закъсняха действията на полицията, на 30-тия ден, не оправдавам този мазохизъм. От самото начало аз съм настоявал пред Борисов, пред МВР да си свърши работата, има си законен и демократичен начин на протестиране“, коментира Симеонов.

На съвета са обсъждани всякакви варианти за продължаване на правителството.

„Проиграхме всички варианти. Как той си подава оставката, как някой друг поема и т.н. до варианта служебно правителство. Няма как да не си дадем сметка за евентуалните рискове и последици от тези наши решения. В крайна сметка се обединихме всички абсолютно без разминаване, че правителството, и най-вече НС, трябва да останат в тоя състав, в който са, защото те са избрани от над 1,3 млн. избиратели, това нас ни задължава да си довършим работата по програмата, която сме приели“, допълни още Валери Симеонов.

Той призова всички партии и сили да изчакат редовните избори догодина.