Бившият военен министър Николай Ненчев призова правителството да изземе огнестрелното оръжие на гражданите за времето на обявеното извънредно положение. В профила си във Фейсбук Ненчев коментира, че за  този период трябва да се прекрати дейността и на неправителствените организации и воински съюзи, за които се знае или предполага, че действат като паравоенни организации. Тяхното оръжие също трябва да се изземе.

„Кризата провокира най-доброто, но и най-лошото в човека. Убеден съм, че огромното мнозинство от българските граждани ще проявят съпричастност и взаимопомощ. Но нека не се заблуждаваме. Ще се намерят и злонамерени хора, които не само че ще се опитат да извлекат печалби от страданието, но и ще се възползват от огромната натовареност на системите за сигурност и на органите на реда. Не изключвам възможността, външни и вътрешни фактори да се възползват от създалата се ситуация и злонамерено да посегнат на демократичните правила и норми за живот и поведение. Сега е време, в което има условия за прилагане на хибридни стратегии от чужди сили”, смята Николай Ненчев и допълва, че в условия на кризи има страдащи, но има и хищници, а ние не трябва да се превръщаме в плячка.

Според бившият военен министър, властта трябва да обърне особено внимание на тези организации,  за които има данни, че са финансирани от чужди организации или правителства.

Ненчев предлага Народното събрание да приеме решение и да възложи на МВР да извърши пълна проверка и временно, за периода на извънредното положение, да предприеме изземване на огнестрелното оръжие, включително ловно и спортно, от ловци и частни притежатели с разрешителни.

Според Ненчев е напълно възможно да се очакват провокации и злоупотреба със сила.

„В една социално изострена среда на обедняване и несигурност формите на саморазправа, на мародерства и на изнудване могат да ескалират. Затова смятам, че е от изключителна важност за сигурността на хората, за защитата на живота и на правата им своевременно, още сега, да се попречи на каквото и да е безконтролно използване на въоръжена сила от страна на неформални структури, организации и частни лица. Така държавата ще гарантира, че само тя и никой друг освен нея ще налага ред и законност на територията на страната ни”, коментира още Николай Ненчев.