Български производители на военно облекло започват работа по изработването на костюми, с които медиците ни да работят при пациенти с коронавирус. Току що се проведе среща в Министрески съвет на премиера Бойко Борисов и представители на българската индустрия.

Производители, които работят с чужди военни се ангажираха да изработят специален материал, който да е водонепромокаем и да може да се използва многократно. Целта е да се направят защитни костюми. Още утре ще бъдат представени първите мостри.

Започва и работата по производството на защитни маски, които също ще са за многократна употреба и ще бъдат с по-висока защита от масовите, които се продават в аптеките. Налични консумативи за болниците и здравните заведения има, увери след срещата министърът на икономиката Емил Караниколов.

Всички налични медицински консумативи, които са в България в момента са ангажирани за българската държава и няма да бъдат изнасяни зад граница. 111 000 са защитните облекла, които са необходими в страната ежемесечно. България има налични количества, поръчани и платени са и други доставки, но ще разчитаме и на родната индустрия, за да сме подсигурени, допълни още министър Караниколов.

 

Източник: Нова телевизия