От края на септември смесени българо-гръцки патрули ще охраняват българо-гръцката и българо-турската граница срещу нелегалното проникване на бежанци, пише гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от "Фокус". Според вестника тази договореност е била постигната по време на визитата на гръцкия министър на вътрешните работи и гражданската защита Никос Тоскас в София по покана на българския министър Румяна Бъчварова.

"Катимерини" пише, че в сегашната ситуация по българо-гръцката и българо-турската граница съществуват участъци, които не се охраняват физически и които се използват за трафик на мигранти. Вестникът цитира източници от вътрешното министерство в Атина, според които "вътрешните министерства на България и на Гърция търпят сериозни критики от колегите си в ЕС за вторичните потоци от мигранти, които преминават през територията на двете страни на път за Централна и Западна Европа."

Според същия източник чрез смесените патрули властите се надяват да ограничат притока на бежанци от Турция. "Катимерини" пише, че правното основание за присъствието на гръцката полиция на българска територия е заложено в Решение 615 на Съвета на Европа за "засилване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност."

Вестникът припомня, че от 2011 г. насам български полицейски патрули работят заедно с гръцката полиция в Халкидики, а гръцки полицаи помагат на българската полиция през зимата в ски курорта Банско, в който почиват хиляди гръцки граждани.

Според "Катимерини" подобни патрули вече работят между Италия и Албания.
 

Източник: 24chasa.bg

Снимка: Труд