След решението на "Фолксваген" да замрази за момента финализирането на договора с Турция за изграждане на нов завод на нейна територия, България ще направи нов опит да привлече концерна, каза почетният председател на автомобилния клъстер в страната и президент 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, предаде БНР.

Плевнелиев информира, че България подобрява параметрите на офертата си към "Фолксваген". Държавата е готова да инвестира в проекта 260 млн. евро вместо 135 млн. евро. Така заедно с терена и прилежащата инфраструктура, които българското правителство ще предостави на германския концерн, стойността на държавната помощ може да достигне около 800 млн. евро.

"Можем да разширим сътрудничеството във "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна "Фолксваген", посочва Плевнелиев пред БНР.

За да може увеличената държавна помощ да се приеме от Европейската комисия, теренът, който е с площ около 8 квадратни километра и се намира в източния край на София, ще бъде прехвърлен към съседната община Елин Пелин. Там заради по-слабата икономика са позволени двойно по-високи субсидии, отколкото в столицата, посочва "Дойче веле". Става въпрос за част от терена, на който беше разположен металургичният комбинат "Кремиковци". Очакваната първоначална сума на вложението за изграждане на новия завод на "Фолксваген" е около 1.1 милиард евро.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: Ройтерс