За нас решението на Реформаторския блок от вчера е важно, защото показва консолидация в дясно. Нашите избиратели подкрепят позицията за обща кандидатура на РБ за президент и ние я разчитаме като силен знак за единност.

Това заяви пред журналисти в парламента Настимир Ананиев, народен представител и заместник-председател на „Движение България на гражданите” по повод решението на блока да издигне единна кандидатура за президент. Ананиев коментира и позицията на ДБГ от по-рано днес, в която се призовава за интензивни политически консултации в Блока за издигане до края на месец юли на кандидатите за президент и вицепрезидент от РБ.

До края на юли предстоят три конкретни стъпки – да обособим приоритетите и програмата на президента, да се вземе решение за новото коалиционно споразумение, за да се отворят перспективите на РБ за след изборите, както и да се обособи контактна група за излъчване на конкретните имена на нашите кандидати, обясни Ананиев.

На въпрос дали се очакват трусове във връзка с условията, които отделните партии в РБ вече са обявили, Ананиев каза, че след като вчера на ИС на РБ се заяви от всички партньори в блока, че подкрепят позицията за единна кандидатура, то те очевидно са убедени в единството, каквото очакват и избирателите на РБ. Той определи постигнатата единност като нормален политически процес.

Димитър Делчев от ДБГ, секретар на парламентарната група на РБ, добави, че позицията на ДБГ за подкрепа на единната кандидатура за президент е безусловна, както и че ДБГ няма да изразява претенции дали да е партиен или граждански кандидатът. Това е силен сигнал към нашите избиратели за достойно представяне на РБ, единството ще запази лицето на Блока, подчерта той. На въпрос за Найден Зеленогорски, чието име се спряга публично за кандидат-президент на РБ, Делчев каза, че имената тепърва ще се обсъждат и че контактната група ще стигне до конкретните номинации. Трябва да се обединим и около програмата, като, според нас, националната сигурност и върховенството на закона ще са основни акценти, добави Делчев.

Димитър Танев, заместник-председател на ДБГ и депутат от РБ, коментира, че част от въпроса за бъдещето на РБ, освен коалиционното споразумение, е и пътната карта за консолидацията, която трябва да реши функционирането на общите органи, ръководството и механизма за вземане на решенията. По думите на Танев Блокът ще се обедини около безспорни неща като дясно-центристки профил с категорична евроатлантическа ориентация на кандидата.

 

Снимка: БГНЕС