ПП АБВ излезе с остро становище относно неправилното използване на членството на България в Европейския съюз. Във вторник от партията на Румен Петков свикаха Национален съвет в София, на който присъстваха повече от 120 представители на АБВ от всички региони.

Ивайло Калфин подчерта пред присъстващите, че АБВ е проевропейска партия и държи на пълноценното и благоприятно, от гледна точка на българските интереси и българските граждани, участие на България в ЕС. Той обаче е категоричен, че страната ни към момента участва пасивно, без да защитава интереса си и без да ползва механизмите, които й предоставя европейското членство.

„ПП АБВ не търси вината в Брюксел за тези ефекти, а вината за всичко това е изцяло в България, на невъзможност, неспособност и некомпетентност в много случаи, страната ни да използва инструментите на ЕС в полза на българските граждани. Целта на ПП АБВ е членството ни в ЕС да минава през интереса на българските граждани”, каза пред делегатите на срещата Калфин.

По думите му в резултат на членството ни в ЕС, страната получава свободно движение на гражданите, но то се отразява в значима емиграция от България.

„Получаваме достъп до европейските пазари, но това се изразява в икономика с евтина работна ръка и с много износ на суровини и нискотехнологични продукти. Обсъждаме членство в еврозоната, но трябва да ни е ясно, че при членство в еврозоната ще загубим част от националния си суверенитет и ако влезе, без да си подготви икономиката, ние много ще загубим от това. Приемаме това, че България е най-големият получател на средства от ЕС, но не приемаме начина, по който те се разходват“, посочи още Ивайло Калфин.

От ръководството на партията обсъдиха и темата с предстоящите европейски избори и участието й в тях.

От АБВ ще се явят за евровота с политически манифест и национално допитване. Манифестът съдържа пет основни цели, а именно: сигурността на гражданите и запазване на държавността, борба с бедността през икономика на високата добавена стойност, спасяване и възраждане на българското село, борба в името на енергетиката и възстановяване общодостъпно качествено образование и здравеопазване.

По време на Националния съвет стана ясно и че от партията обмислят национално допитване по въпроси, свързани с, енергетика, демография, националната политика и подобряване на стандарта на живот.

„50 000 броя ще бъдат разпечатани и раздадени в областни центрове, градове, общини. Анкетата ще бъде достъпна и в онлайн пространството“, обясни председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Тя добави, че по този начин ще се отчете националното отношение по ключови въпроси.