Всички политици не трябва да допуснат екстрадирането на граничните полицаи, които получиха призовки от турския съд. Това каза в Бургас зам.-председателят на АБВ Марин Киров. От партията обявиха, че ще излязат с декларация и ще предложат законова промяна в следващото Народно събрание, чрез която гранични полицаи и военнослужещи да не могат да бъдат привличани като обвиняеми за престъпление или за действия, извършени по време на служебните им ангажименти от чужда държава. „Това не е новост. Другите големи държави, които отстояват интересите си имат такива законодателства и споразумения, сключени с България. Крайно време е да покажем на граничните полицаи, че държим на тях и че не са разменна монета в играта с миграционния поток“, допълни Киров. По думите му България не е станала филиал на съда в Турция, че да получаваме призовки през Районен съд Бургас. „Има си дипломатически канали и прави впечатление, че редът не е спазен“, каза още зам.-председателят на партията.

Той счита, че ситуацията с Михаил Цонков и колегите му от 2008 година е недопустима. Според него Външно министерство отсъства. Киров обясни, че казусът е по-скоро политически отколкото юридически. „От правна гледна точка той е приключил не само със съдебно решение от български съд, но и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Недопустимо е да няма реакции от българските държавни институции и това е знак за пробив в системата на разузнаването и националната сигурност“, допълни още зам.-председателят на АБВ.

Киров заедно с лидера на АБВ Константин Проданов и областнотно ръководство на партията се срещнаха в Бургас. Те ще обсъдят предстоящите извънредни парламентарни избори и политиката в страната. Очаквайте подробности от партийната среща.