Пресконференция

В рамките на празниците по случай 2 620 години от основаването на Созопол, които организира общината е включена първата в България лятна Академия на изкуствата. Тя бе открита днес от зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова в присъствието на проф. Петко Радев,проф. Георги Спасов,проф. Анатоли Кръстев и Мария Принц. Академията на изкуствата в Созопол е втората в Европа след тази в Залцбург, Германия.

След успешно проведените  пет издания / 2004 г. – 2009 г. / на майсторските класове  по класически  инструменти, на които преподаватели бяха утвърдени имена - световните инструменталисти : проф. Георги Спасов - флейта, проф. Петко Радев- кларинет,                доц. Ростислав Йовчев – пиано, Мария Принц – пиано и др.тази година, са включени още два нови класически инструмента – валдхорна – проф. Владислав Григоров и виолончело проф. Анатоли Кръстев.

Така разрастнал се форумът добива облика на Академия.  Тази година в майсторските класове е включена нова специалност актьорско майсторство с преподавател асистента от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” Светослaв Добрев.

И така първата в България лятна Академия на изкуствата ще се състои в Созопол от 19 до 24.07.2010 година. Артистичен директор на Академията е проф.Георги Спасов. Той постави началото на Академията с първия майсторски клас по флейта през 2004 година и флейтистите през всичките години са ядрото на Академията. Проф.Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната Академия в София и в Музикалното училище. Ръководи много майсторски класове и в чужбина в Куба, Гърция, Турция, Куба, Южна Корея и др. Проф. Г.Спасов е първи солист на Софийската филфармония, за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

Уникалността на събитието се състои и в това, че освен соловите занимания по класическите инструменти  ще се провеждат и ансамблови  – главно като музициране в различни инструментални формации, които ще бъдат съставени по време на самия курс.

Тази година имаме записани  курсиста от Гърция, Кипър, Бразилия, Швейцария,Турция, и др.

Активните участници в класовете  ще получат диплом за завършен майсторски клас на традиционния заключителният концерт от най – изявените курсисти в залата на Градската Художествена галерия в Созопол  на 24.07.2010 г/ събота /от 18.30 часа / вход свободен /.

Връчването на дипломите на курсистите от театралния уоркшоп е на сцената на читалище “ Отец Паисий “  на същият ден, но от 20.00 часа с представяне на откъси и монолози от Шекспир.