С гласовете на 106 от депутатите Меглена Кунева беше избрана за министър на образованието, съобщи OFF News. „Против” гласуваха 66 от народните представители, а 33-ма се въздържаха.

Изборът на Кунева беше улеснен, тъй като голяма част от опозиционните депутати не се появиха в пленарна зала. По този начин за гласуването беше необходим по-нисък кворум. Меглена Кунева получи подкрепата на 80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок също гласуваха „за”.

От БДЦ гласа си за новия образователен министър дадоха 8 народни представители. Трима от независимите също подкрепиха номинацията на Кунева. От Патриотичния фронт гласуваха „въздържал се” . АБВ също запази неутралитет. В пленарна зала дойде и предшественикът на новия образователен министър.

Проф. Тодор Танев беше посрещнат с аплодисменти, той седна възможно най-далеч от бившите си вече колеги в правителството. Дебатите преди гласуването преминаха при медийно затъмнение. С решение на депутатите, обсъжданията не бяха излъчвани по БНР и БНТ. Сайтът на парламента пък се оказа недостъпен и реално нямаше как желаещите да проследят на живо дебата.