10 браншови организации обявиха, че искат оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов като го обвиняват в тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете за биологично производство и производството на плодове и зеленчуци.

„Водим дебат. Казах го и на предния протест, те не надграждат нищо ново“, коментира в Бургас Порожанов. Земеделският министър призна, че има напрежение и то е свързано с неподновения лиценз на едно от контролиращите лица, с които работи Асоциацията на биологичните прозводители.

„Създали сме строг контрол, така че храната, която излиза да е гарантирана биологично. Да, отписахме го. След като не са им нормални документите и не отговарят на исканията, няма как“, допълни Порожанов. Той уточни, че в момента се работи и по наредбата за контрол на биопрозводителите, защото тя е била по-рестриктивна от европейския регламент.

„Готвим промени, за да се облекчи от гледна точка на пробите, но да ви кажа мен това ме притеснява, защото се създават предпоставки за недостатъчен контрол върху биологичното производство“, допълни още министърът. Той коментира и темата с прословутата къща за гости на бившия вече зам.-министър Александър Манолев.

„Имаме 700 къщи за гости, още навремето се постави темата, че не всички се ползват по предназначение. През 2016 година качихме от фонда всички къщи за гости по стария програмен период - къде са, как са направени. Да могат да се ползват като информация от гражданите, които искат и второ, там където не се използват по предназначение да се пусне сигнал, за да се провери. Така че фондът проверява на база сигнали и на база оценка на риска“, обясни Румен Порожанов, който оглавяваше ДФ „Земеделие“ по времето, по което Манолев е спечелил проекта за своята къща за гости.

От проверките до момента вече е станало ясно, че тази обектът не е  функционирал като къща за гости. В подобни случаи обаче нарушителят връща парите, категоричен е Румен Порожанов. Той подчерта, че Александър Манолев не е фигурирал като бенефициент по проекта и за това са му отпуснати пари. Въпреки че в този период Манолев вече е бил зам.-министър, а също така е бил в Управителния съвет на ДФ „Земеделие“.