Най-силен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

Надеждите са данните да останат като плато и да последва понижаване на заболеваемостта. По думите му има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според него обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.
Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната. Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина "Янсен", като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Източник: Днес.бг