Почти всяко село в община Средец тъне в болклуци и давам гласност сега, защото разбрах за поредното безобразие на местната администрация, разказва инж. Гошо Атанасов. Самият той се интересува от нещата, които вълнуват хората там, защото е тясно свързан с региона. Преди време обяви, че ще участва в кметската надпревара тази есен.

„Опитах се да получа информация каква е причината да не се извозват битовите отпадъци навреме. Така разбрах за „новия камион“ за сметосъбиране, с който се е сдобила община Средец. Кметът Иван Жабов е закупил превозното средство на старо тази година и за нея са платени над 150 хиляди лева“, разказва инж. Гошо Атанасов.

Инж. Гошо Атанасов в с. Факия, общ. Средец

Абсурдите според него обаче продължават! „Ден след като камионът пристига в Средец се е наложило спешно да влезе в депо за ремонт. Така стотиците хиляди левове ще набъбват безкрай, защото се влиза в едни безкрайни ремонти и безкрайни плащания. Или господин Жабов няма идея как да разходва общинските средства, или е схема за източване пари. Нямам друго обяснение за този абсурд“, възмутен е инж. Атанасов.

Бърза проверка из няколко средецки села показва, че ситуацията с боклуците е критична. В село Момина църква те не просто преливат от казана за смет, трябва да се обират от поляните наоколо.


Главна улица в с. Факия, община Средец

В село Факия мръсотията е подобна. Там отпадъците от контейнерите по главната улица и около самото кметство се стелят по пътното платно и тротоарите.

В село Драчево дори не достигали контейнерите за отпадъци. Новите жители не били включени в разчета на капиталовата програма, когато са купувани и сега не е ясно кога и как ще им бъдат предоставени казани. Но всички си плащат данът смет на община Средец.