В днешния динамичен и често непредсказуем градски живот, сигурността на дома се превръща в приоритет. Охранителните камери се превърнаха не просто лукс, а в необходимост. Те предоставят спокойствие и сигурност, които са особено ценни в съвременната градска среда. Защо е важно да притежаваме охранителна камера за дома – разберете повече в тази статия.

Потопете се в света на домашното видеонаблюдение

Специалистите от онлайн магазини като Kassaba Systems съветват, че изборът на подходяща охранителна камера е ключов за ефективното наблюдение на дома. Технологиите в областта са толкова напреднали, че предлагат разнообразие от опции, от които да избирате според целите и бюджета, който имате. 

Защо са ни нужни за дома? 

Охранителните камери действат като сдържащ фактор за потенциални престъпници и помагат в бързото разкриване на кражби. Най-популярните причини за инсталиране на записващо устройство в дома са:

 1. Живот в частна вила

Всеки знае, че частните къщи или вили не са толкова добре защитени, колкото апартаментите. Те са разположени в далечината и представляват интригуваща цел за нападателите. Крадецът може да се интересува не само от къщата, но и от околността, а инсталирането на охранителни камери ще помогне да се поддържа ред. 

 1. Малки деца

Особено важно е, ако сте наели бавачка и тя остане с тях във ваше отсъствие. Видеокамерите ще ви позволят да наблюдавате безопасността на вашето дете от разстояние. Те ще бъдат полезни и за по-големи деца, които може би вече остават сами у дома. 

 1. Защита на собствеността

Това е най-очевидната причина да инсталирате видеонаблюдение. Въпреки това, за пълна защита, препоръчваме да ги инсталирате заедно с алармена система. 

 1. Спешно предупреждение

Разполагайки с охранителни камери за наблюдение, не е нужно да се притеснявате, че в къщата ви ще се случи извънредна ситуация, докато ви няма у дома. Веднага ще разберете в случай че е станало наводнение или пожар. Тази бърза реакция ще помогне за минимизиране на последствията.

 1. Също така често се инсталира видеонаблюдение в апартамента на възрастни роднини, за да не се притеснявате за тяхната безопасност особено ако има помощно лице с тях.  

Видовете охранителни камери за дома и техните спецификации

Камерите за видеонаблюдение могат да се различават по няколко начина.

В зависимост от вида на сигнала се разграничават аналогови и цифрови или IP камери. Аналоговите модели са по-евтини и не изискват интернет връзка, за да работят. В този случай е необходим видео сървър за обработка на сигнала. IP видовете, за разлика от аналоговите, ви позволяват да снимате видео с по-висока резолюция, управляват се дистанционно и можете да гледате видеото онлайн по всяко време. Освен това най-често е необходим само един кабел за инсталирането им.

Има няколко вида корпуси на камерата:

 • куполните модели изглеждат доста естетически приятни, компактни и подобни на малко полукълбо;
 • цилиндричните са най-подходящи за частни домове. Те са подходящи и за външни метеорологични условия като сняг и дъжд, а за да промените ъгъла на гледане, просто трябва да ги завъртите в желаната посока;
 • ротационните модели обикновено се използват в предприятия и големи съоръжения, когато е необходимо непрекъснато да се следи какво се случва и да не се оставя нито една зона без надзор;
 • компактните камери на стойка са подходящи за малки пространства. Не е необходимо да се монтират на стена или таван: можете просто да ги поставите на рафт.

В зависимост от мястото на монтаж охранителните камерите могат да бъдат вътрешни и външни.

Безжичните системи предлагат гъвкавост и лесен монтаж, докато кабелните системи се използват по често за професионални цели, защото са по-надеждни и подходящи за обширни инсталации.

Съвременните охранителни камери идват с функции като Bluetooth връзка, вградена памет и дори възможност за управление през смартфон.

Имайте предвид, че колкото по-високо е качеството на видеото, толкова повече дисково пространство ще заема. По-чисто или по-малко зърнесто изображение обаче може да помогне за по-ефективното идентифициране на престъпниците.

Има много охранителни камери, които се доставят с функция за сензор за движение и започват да записват само когато камерата открие движение в своя обхват. Тези модели могат да спестят много място и няма да се налага да търсите устройства за съхранение от висок клас.

В днешно време можете също да получите много системи за видеонаблюдение, които съхраняват видеото директно в облачното хранилище, предоставено от системата.

Камера за нощно виждане ще ви даде ясен образ на престъпниците, дори ако го правят на тъмно.

Съвети за избор на охранителни камери за видеонаблюдение

След като разгледахме популярните видове камери, преминаваме към избора на модел въз основа на ключови характеристики. Тук трябва да обърнете специално внимание на следните параметри:

 • тип матрица: съвременните CMOS матрици консумират по-малко енергия и са по-евтини, така че трябва да им дадете предпочитание;
 • наличието на инфрачервено осветление е необходимо за нощна фотография в тъмна стая, а опцията SMART IR, макар и съвсем не задължителна, ви позволява да регулирате мощността на излъчване така, че да не се осветява лицето на натрапник, който се намира наблизо;
 • фоточувствителността на охранителната камера е параметър, показващ възможността за получаване на ясно изображение при лошо осветление без инфрачервено осветление;
 • клас на защита от прах и влага – в техническите характеристики на устройството се обозначава с две числа, например IP66, където първото число е степента на защита срещу навлизането на прахови частици в корпуса (максимум 6) и втората цифра показва степента на защита срещу проникване на вода (най-високата стойност е 9);
 • фокусното разстояние на обектива е параметър, от който зависи зрителният ъгъл и детайлността на изображението. При по-широк зрителен ъгъл разстоянието, което камерата улавя, е по-малко. За апартамент е подходящо фокусно разстояние от 3,6 mm;
 • детекторът за движение започва да записва веднага щом засече движение;
 • микрофон и високоговорител са необходими за запис на видео със звук и осигуряване на обратна връзка към охранителната камера. Вграденият високоговорител ще бъде полезен, ако оставите детето си вкъщи и искате да му кажете в точното време как да се облече за улицата или къде са ключовете за апартамента;
 • разделителната способност – дори 2 мегапиксела, дава ясно и детайлно изображение;
 • тип захранване: ако цифровата камера не е оборудвана с вграден Wi-Fi модул, най-удобното захранване ще бъде PoE - технологията позволява подаване на напрежение през същия кабел, през който се излъчва видеото. Този тип захранване е по-надежден, ако инсталирате видеонаблюдение в селска къща, където Wi-Fi сигналът може да е нестабилен;
 • честота на кадрите: за домашно ползване, е достатъчно устройство с 30 кадъра в секунда. Възможно е по-често, но тогава видеоклиповете ще „тежат“ много повече;
 • слот за карта с памет е полезен, ако не планирате да съхранявате записи в платено облачно хранилище или на твърд диск;
 • изход за аларма – тази функция задейства аларма, когато детекторът улови движение.

Видеонаблюдението в частна къща или апартамент в съвременните реалности изобщо не е лукс, а средство за гарантиране на безопасността както на вашето имущество, така и на членовете на семейството.