Депутатите приеха на първо четене Законa за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, известен като Закон за бурките, съобщава Дарик.

Никой от вносителите от Патриотичния фронт не пожела да вземе участие в дебатите и да защити мотивите за тази забрана. От ДПС бяха категорично против.

"Казва се, че за частично скрито лице се считат случаите на прикриване на главата и лицето, включително уста, очи, коса и уши, независимо от наименованието на съответната дреха. Ако се позоваваме на анатомичната дефиниция на глава и лица, стигаме до комични констатации. Главата е част от тялото на човек, лицето е част от тази глава. Лицето не е обособен друг орган от тялото. Ако вярваме на текста на вносителя, разбираме, че над шията на човека има два органа - глава и лице, което е нелепо. Втората причина, заради която не можем да подкрепим този закон, е опасността от отприщване на тенденции за дискриминация на религиозна основа", заяви д-р Тунджер Кърджалиев от ДПС. Против закона се обяви и независимият депутат Лютви Местан:

"Нищо не налага обсъждането и приемането на този закон. Ако става въпрос за политическа сделка за сметка на ценности, то го доказва и комичната ситуация, в която изпаднахте преди минути. Не мина предложението на колегата за удължаване времето до приемането на закона. Поискахте прегласуване и настъпи суматоха. Спринт към пултовете за гласуване, за да не развалите сделката с Патриотите".

"Не знам защо се концентрирате само върху религиозния аспект на закона и никой не обръща внимание на аспекта национална сигурност. Част от нещата, за които говорим, са свързани с националната сигурност и възможността за прикриване на самоличността на хора, които имат намерение за изпълняване на терористични актове", коментира Таско Ерменков от БСП.

Снимка: БНР