Влаковете между София и Бургас ще се движат със 160 км/ч до 2025 г., каза днес по Би Ти Ви министърът на транспорта Росен Желязков. Той обяви, че за да стане това факт, е необходим ремонт на участък от Елин Пелин до Костенец, който ще струва 1 млрд. лева, пише Dnevnik.bg.

Освен това се налага ремонт на пътен възел в Пловдив, за да има безпроблемно пресичане на града от влаковете. Ще се работи и по завършването на проекта за комуникация между влаковете и инфраструктурата в участъка между Пловдив и Бургас.

Вчера беше съобщено, че БДЖ води разговори с производителя на локомотивите "Шкода" за тяхната модернизация, за да могат да се движат със 160 км/ч. Няколко дни по-рано премиерът Борисов се вози на влак със същата скорост и обяви, че трябва да се разработи стратегия, с която населението да бъде убедено да пътува с влак вместо с кола.

"Железниците са европейски приоритет и с всички целенасочени мултимилиардни инвестиции в цяла Европа това е бъдещето - безопасно, природосъобразно и удобно", каза днес Желязков.

Той обяви, че до края на месеца ще бъдат обявени подробности за новата система на БДЖ за купуване на билети онлайн и през ПОС терминали, извън касите на железниците. Част от нея е и възможността билет да се купи и в самия влак.

Снимка: Правителствената информационна служба