Кучетата, както и всички други животни, се нуждаят от разнообразни хранителни вещества и витамини, за да се поддържа здравето им в отлично състояние. За да сте сигурни, че им осигурявате необходимата грижа, е важно да знаете какво трябва и какво не трябва да включвате в диетата им. 

Витамин С е основно хранително вещество във всички човешки диети, с големи ползи за нашето здраве, но дали действа по същия начин и при нашите домашни любимци и каква точно е ролята му при тях?

Ако някога сте се чудили дали той може да укрепи здравето на вашия приятел и да му предложи същите ползи, които предлага на нас, имаме някои отговори за вас. В тази статия ще обсъдим значението на витамин С за кучетата, начина, по който може да бъде ценен, ако бъде включен в диетата на вашия домашен любимец, както и най-добрите източници на това хранително вещество.

Какво представлява витамин С?

Познат още като аскорбинова киселина, той е основен витамин, който може да стимулира растежа, имунитета и възстановяването на телесните тъкани. Може да помогне и за производството на колаген – протеин, подпомагащ заздравяването на рани. Едно нещо, което трябва да се има предвид, е, че организмът на кучето може да го произвежда по естествен път, за разлика от човешкия организъм, който се нуждае от добавки или определени храни, богати на тази киселина.

Освен това, не е толкова важен за здравето на кучето, колкото за нас, така че дефицитът му е сравнително рядко срещан при тези животни. 

Полезен ли е витамин С за кучетата?

Въпреки че може да бъде полезен при определени обстоятелства, витамин С не е от съществено значение за здравето на кучето. Вашият космат приятел може да синтезира собствен в черния си дроб, така че не се нуждае от повече от това, освен ако няма специфично здравословно състояние, което го изисква.

Случаите, в които кучетата може да се възползват от допълнителен прием, са редки, но е възможно да включват ситуации, в които те се борят със ставни проблеми, алергии или слаба имунна система. Витамин С може да се използва и за укрепване на здравето на сърдечно-съдовата система на животното и за предотвратяване увреждането на клетките.

Ползи от витамин С за кучета

Всяко куче е различно и витамин С може да бъде полезен в някои случаи, в зависимост от конкретните нужди на животното. Ето кои са някои от възможните ползи от добавянето му към диетата на вашия любимец:

  • засилва имунитета;
  • може да помогне за предотвратяване на дисплазия на тазобедрената става;
  • подпомага образуването на колаген;
  • подобрява качеството на кожата и козината;
  • намалява възпалението;
  • поддържа здравето на ставите;
  • помага в борбата с инфекциите.

Както вече споменахме, кучетата са едни от малкото животни, които може да синтезират витамин С в тялото си. Поради това – трябва да обмисляте допълнителния му прием му само при специални обстоятелства и след консултация с ветеринарен лекар. 

Каква е правилната доза витамин С за кучета?

Подходящата доза зависи от няколко фактора, като породата, размера, възрастта и общото здравословно състояние на животното.

Преди да решите да го интегрирате в диетата на вашия другар, е изключително важно да се консултирате с доверен ветеринар, тъй като прекалено голямо количество от него може да бъде вредно за тези животни. Той ще може да ви информира за подходящата доза в зависимост от здравословното състояние и нуждите на кучето ви, както и за потенциалните неблагоприятни ефекти.

Храни, които съдържат витамин С

Повечето търговски храни за кучета съдържат достатъчно количество витамин С, но ако вашият ветеринарен лекар ви препоръча да го добавите, ето някои от естествените храни, които може да разгледате:

  • плодове – боровинки, малини, ягоди, портокали или лимони. Винаги трябва да се предлагат в умерени количества и след отстраняване на семките или костилките;
  • зеленчуци – броколи, къдраво зеле, спанак, сладки картофи, тиква, чушки;
  • риба.

Когато се консумира в умерени количества, витамин С може да окаже реално и ценно въздействие върху здравето на вашето куче, като спомогне за повишаване на качеството му на живот.