Правителството ще предложи увеличение на минималната заплата (МРЗ) от 610 лв. на 650 лв., както е по план въпреки исканията на някои работодателски съюзи за замразяването ѝ на сегашното ниво заради кризата с коронавируса. По-високият размер е заложен в управленската програма на правителството, а и догодина ще сме в етап на възстановяване, коментира пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Преди ден Асоциацията на индустриалния капитал предложи замразяване на МРЗ "заради икономическата логика". Повишението с 10 % на МРЗ за тази година е разчетено при икономически растеж, докато реално има спад, а и не е сигурно, че догодина икономиката ще се възстанови напълно, са аргументите на работодателската организация.

"След като все по-малко хора са на МРЗ, значи размерът ѝ не е проблем", отговори Сачева и добави, че средното възнаграждение през второто тримесечие бележи ръст.

Министърът каза, че благодарение на мярката 60:40 са изсветлели възнагражденията в редица сектори като туризма, ресторантьорството и търговията и отбеляза това като допълнителен ефект към мярката, чиято цел е запазването на работните места. По думите ѝ, ако държавата не беше прилагала мярката 60:40 в подкрепа на компаниите, сега безработицата щеше да е 14 %, а не 7.9 %. При старта на мярката от нея са се възползвали предимно малки и средни предприятия, които бързо са успели да възстановят дейността си, а сега до помощ от държавата по нея прибягват главно големи компании, добави тя.

Коалиционен съвет предстои да обсъди под каква форма ще продължи подкрепата за пенсионерите, които през август, септември и октомври получават допълнително по 50 лв., съобщи Сачева. Според нея е добре да се обсъди преизчисляване на някои най-ниски пенсии, вместо да се дават на всички равни суми. Сега за мярката са необходими по 106 лв. месечно.

Ваучери за детегледачка са един от вариантите за подкрепа, който социалното министерство подготвя за родители, чиито деца се окажат в карантина, наложена от детската градини или в училище, съобщи социалният министър. Тя каза, че мярката, по която родител може да наеме свой близък безработен за гледане на детето му с ваучер от 610 лв. месечно, е много популярна. Друга възможност е парична подкрепа, каза министърът с уговорката, че тя ще се отпуска по подоходен критерий и за период между 5 и 30 дни. Ще има и условия за ползване на платена и неплатена отпуска. Сачева не навлезе в детайли, но обеща на 15 септември всички критерии да са в училищата и родителите чрез тях да могат да се информират.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: Министерски съвет