Година след като парламентът окончателно отхвърли инициативата на "Възраждане" за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?", партията на Костадин Костадинов отново предлага свикването на референдум по същата тема. Този път обаче с подкрепата на "Има такъв народ".

Двете формации са внесли предложението си в деловодството на Народното събрание днес. От партията на Слави Трифонов коментират, че са "за" членство в еврозоната, но "когато България е готова", и подкрепят предложението на "Възраждане" "по морални причини".

През юли 2023 г. предишният парламент отхвърли проекторешението на "Възраждане" за провеждане на референдум, който да отложи влизането на България в еврозоната с двадесет години. Бяха събрани малко над 604 000 подписа, но впоследствие ГРАО постанови, че само 476 000 подписа са валидни.

Те се оказаха достатъчно, за да не се иска съгласието на Народното събрание, а директно да се върви към допитване. Законът обаче изисква намеса на парламента - приемане на решение за свикване на допитване и евентуална редакция на въпроса, без да се променя смисълът.

Отказът на НС да проведе референдума провокира партията на Костадинов да сезира Конституционния съд, който през февруари тази година обяви за законно решението на парламента да отхвърли референдума и отказа да тълкува самостоятелно дали въпросът нарушава основния закон.

Тъй като сега се включва и ИТН, "Възраждане" може да пропусне стъпката със събирането на подписите, защото законът предвижда, че референдум може да се свика и по искане на не по-малко от една пета от народните представители, тоест поне 48 депутати. Двете формации в момента имат общо 56 души в групите си.

Все пак обаче решението трябва да се вземе от парламента. Според досегашните заявки на останалите политически сили, вероятно и вторият опит на "Възраждане" за провеждане на референдум за еврото ще се окаже неуспешен.

Източник: OFFNews.bg