Варненци живееят  без  пътища, канализация и улично осветление в жилищен квартал „Изгрев“

Те недоволстват, че плащат високи данъци за имотите си, но нямат нормални условия за живот. За това алармират жители пред БНТ.

Последните години хората са протестирали няколко пъти, но проблемите им все още не са решени. Община Варна не дават краен срок за изграждането на инфраструктурата в района.

Величка Янева живее със семейството си там от 22 години и казва, че през този период няма никакво развитие, освен че се заселват все повече хора.

 

„Нито пътищата ни са оправени. Нямаме транспорт насам. Асфалтът ни непрекъснато е в дупки. Може би трябва в Общината да се заложат тези работи“, обясни Величка Янева.

 

От Община Варна заявиха, че в момента не могат да се направят нови пътища, защото не е приложена все още уличната регулация.

 

„Тя е влязла в сила, но не са извършени съответните отчуждавания. За отчуждаванията са необходими едни огромни средства, които трябва да бъдат осигурени от Община Варна“, заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

 

„Там ще бъдат изградени допълнително битови канализации, където естествено ще има и реконструкция на някои от водопроводите, които са засегнати. Това е в краткосрочен план“, допълни още той.

 

Работи се по проект за изграждане на битова канализация в квартала, като част от водния цикъл на Варна. В ход е избор на изпълнител, а отговорни за строителството са от водното дружество. Проектът ще се реализира с евросредства и с пари, осигурени от ВиК – Варна.

 

Докато не се направи уличната регулация, от Общината не могат да изградят и нова мрежа за уличното осветление, тъй като ще се навлезе в имотите на хората. За момента няма конкретни срокове, в които всички тези проекти ще се реализират. За живеещите в квартал „Изгрев“ остава надеждата, че това ще се случи скоро.

Източник и снимка: Инфотека