Ако в свидетелството за регистрация (част „ПЪРВА“ и част  „ВТОРА“) не е посочена екологична норма ЕВРО 1, 2, 3, 4, 5 и 6, трябва да вадите нови документи на автомобила. Това става ясно от публикувана информация на Столичната дирекция на вътрешните работи, предупреждават от Съюза на  българските автомобилисти.

В последните седмици стотици собственици на по-стари автомобили са изправени пред ужасната трудност да докажат екокатегорията на возилото си. Това се налага заради нововъведената формула, по която вече се изчислява данък „МПС“.

От СДВР обясниха, че при липса на посочена екологична норма на притежаваното от вас превозно средство първо трябва да се обърнете към официалния представител за България на марката на вашето МПС. Оттам трябва да ви предоставят удостоверителен документ за притежаваната екологична норма на автомобила.

След това лично или чрез пълномощник с моторното превозно средство трябва да отидете до отдел „Пътна полиция”-СДВР (ако МПС се води на отчет в СДВР). Там трябва да предоставите този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС – част „Първа“ и част „Втора“ („големия“ и „малкия“ талон) . След като преминете с превозното средство през пункта на „Пътна полиция”-СДВР за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната талони  на автомобила ще ви струва 20 лева, ако се плати през пост терминал, или 23 лева на банковото гише, уточниха от СДВР.

Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също ще се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва от порядъка на 50-100 лева и дори над тази сума. .

От СДВР уточняват, че цялата тази  процедура е във връзка с годишния данък на МПС. Както знаете, от тази година при изчисляването на т.нар. пътен данък се включва и екологичен компонент.

Този компонент е свързан с Европейските стандарти за изгорели газове, които дефинират допустимите стойности на изгорели газове на моторните превозни средства на европейския пазар.

Мотивите за промяната в концепцията са свързани с идеята за стимулиране на извеждането от експлоатация на най-старите автомобили и замяната им с по-нови и по-екологични модели. Все още е рано да се прави оценка за ефекта от промяната, тоест дали вдигането на данъка на по-старите автомобили ще откаже техните собственици да ги ползват.

От тази година отпадна и облекчението за МПС с действащ катализатор заради въвеждането на системата за еко-категорията на колите.