В китното царевско село Бродилово не могат да забравят тричането на кучета, разказаха пред Грамофона нюз местни хора. Тъгата им по ритуала, който е забранен от години, е голяма и не стихва.

„Цялата околия се събираше тук, именно заради този ритуал. Сега в Бродилово от години няма нищо. Селото ни умря!”, жалват се пред екипа ни бродиловци.

И припомнят, че тричането на кучета не е измислено от тях, а същестува още от предците им.

„При нас куче не почина. Много ни е мъчно, защото ни изкараха мошеници. Никой вече не идва в селото, а ние още си спомняме как бяхме оградени с Жандармерия и не ни позволяваха да правим ритуала”, казват още местните.

Те подробно обясняват, че 100-годишният ритуал целял единствено кучетата да не оставят стадата си.

„Самите стада са били на 15 километра от селото, а овчарите са имали нужда да ги оставят за малко, за да си купят нещо, например. Тръгнел ли обаче овчарят, след него тръгвало и кучето. Чрез тричането хората искали да покажат на четириногите, че нямат работа в селото, а при стадата. Този ритуал е поне 100-годишен и ни го отнеха завинаги”, допълват още бродиловци.

Спорната традиция предизвика през годините сериозни полемики, протести на организации за защита правата на животните, сблъсъци между поддържници и противници на обичая. Той е известен главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.

 

Снимка: Dnevnik.bg