От утре, 17 декември започва продажбата на електронни винетки. Те обаче ще бъдат валидни най-рано от 1 януари, когато влизат в сила според Закона за движение по пътищата, съобщава Дарик.

От 1 януари електронните винетки ще могат да се валидират за деня на закупуването, като това ще отнема до 5 минути след получаване на плащане в системата. Самото плащане ще може да става с дебитна или кредитна карта или с банков превод. Ако плащате през банка, хубаво е това да се случи няколко дни преди самото пътуване. Ако изберете плащане с карта, то тогава ще са ви необходими само няколко минути.
 
От 17 декември също така водачите, които имат хартиени стикери, валидни и през следващата година, ще могат да ги преобразуват в електронни. Преобразуването не е задължително, а препоръчително.

Шофьорите, които не са конвертирали винетките си, няма да бъдат глобявани при проверка, стига да са запазили хартиените стикери на предното стъкло на колата.

Продажбата на електронни винетки и преобразуването на валидните и следващата година хартиени винетки в електронни започва в понеделник на уебсайта bgtoll.bg, мобилното приложение за Android и iOS  bgtoll.
 
Електронните винетки на практика са първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на републиканските пътища, припомня Дневник. Тя предвижда леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега, докато таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

До средата на август обаче, когато би трябвало да заработи т.нар. тол-система, автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще продължат да ползват винетки. Цените им не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Въвежда се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.