Най-големият и най-продаваният телеком в страната - БТК, има шестия пореден собственик, съобщава „Капитал“. Регионалната медийна група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, вече е в надзора на БТК, се вижда от вписването в Търговския регистър, запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия са махнати, с което пречки пред влизане на фонда отпаднаха.

Сделката е най-голямата в най-новата българска корпоративна история - телекомът е оценен на 1.3 млрд. евро, макар числото да не е обявено официално, то е потвърдено от няколко източника на "Капитал". Тя беше обявена през ноември 2019 г., а в началото на април беше одобрена и от Европейската комисия. Цената беше потвърдена и от досегашния основен акционер в БТК Спас Русев, който отбеляза, че оценката е седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA).

Спас Русев остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на United Group, а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е CEO на United. Плановете на новия собственик включват и ползване и споделяне на различни платформи за съдържание в групата.

United Group присъства във всички държави от бивша Югославия, а е пред придобиване и на гръцкия оператор Forthnet. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 39%. BC Partners държи малко над 50%, а остатъчни малки инвестиция имат ЕБВР и фондът KKR. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. През годините групата минава през различни финансови инвеститори.

"United Group придоби още един пазарен лидер в региона и чрез обединените ни умения, опит и мащаб ще предоставя най-новото поколение телекомуникационни услуги и най-доброто местно и международно съдържание на пазар от 27 млн. души.в Югоизточна Европа и нашата диаспора в цял свят", казва изпълнителният директор на United Виктория Боклаг в официалното съобщение за сделката.

"С подкрепата и допълнителните инвестиции от United Group потенциалът за растеж на VIVACOM (търговската марка на БТК - бел. ред.) е значителен", казва в съобщението и членът на Надзорния съвет на телекома Спас Русев.

Снимка: Канал 3