Учители от цялата страна се организират през социалната мрежа за протестна акция в първия учебен ден под надслова "Време е МОН да пие една студена вода". 

За целта педагозите ще носят по шише с вода, за да демонстрират, "нашето намерение да покажем отсега нататък, че именно МОН ще пие студена вода в опита си да налага противообществени политики".

В София те ще се съберат пред Министерството на образованието в 16.00, а колегите им от страната ще проведат акцията пред съответните регионални инспекторати на МОН в същия час.

Този път инициативата не е заради заплати, а заради липса на диалог и несъгласие важни наредби и постановления да се променят от чиновниците в министерството през лятната ваканция на учителите.

Протестът стъпва и на петицията отпреди няколко месеца, подписана от над 6300 души, срещу постановлението на просветното министерство, според което екипи от педагози трябва да събират отсъстващите ученици от домовете им.  Във възванието във Фейсбук учителите посочват, че това е опит да им се "внедри полицейска роля".

Председателят на СБУ Янка Такева реагира на готвения протест с обръщение, в което подчерта разграничението на синдикатите от въпросната акция. Освен нейния съюз към КНСБ, подписи са положили и останалите представители на социалните партньори от отрасловия съвет към МОН.

По повод демонстрацията на педагозите на 16 септември, DarikNews потърси една от организаторките, учителката от 138 Средно училище за западни и източни езици  в София - Яна Шишкова. 

От думите й стана ясно, че педагозите нямат намерение да протестират в класическия смисъл на думата, че нямат оплаквания от министъра, но искат да подчертаят нуждата от диалог с МОН. Преподавателите не крият също така, че са изумени от реакцията на синдикатите, които трябва да ги защитават.

Източник: Дарик