Училищата и детските градини у нас ще прилагат мерки за борба с тероризма, предвижда проектът на антитерористичен закон, одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Очаква се да бъде гласуван от правителството на утрешното заседание.

Ниско, високо и по-високо ниво на заплаха са заложени в закона за противодействие на тероризма. При по-високото ниво има всички елементи на заплаха в страната или в съседна територия и има висок риск от извършване на терористичен акт.

Степените на готовност за противодействие са четири - от зелена, която означава постоянна готовност, до червена, която включва пристъпване към мерките за борба с тероризма.

Законопроектът предвижда и превенция - така например собствениците и ползвателите на сгради от обществено значение ще бъдат длъжни да разработват и прилагат мерки за противодействие на такъв акт. Същото ще важи и за училищата и детските градини.

 

Източник: dariknews.bg

Снимка: www.detski-gradini