Новите учебници по история за 5 клас ще бъдат готови след 15 септември. Това обясни в Бургас министърът на образованието Меглена Кунева. Най-сериозните промени, които влизат в сила от новата учебна година са свързани именно с този предмет.

„Преди децата учеха история на България. Сега ще учат световна история, за да могат в общата картина да поставят страната ни. Сегашните учебници няма как да свършат работа“, призна Кунева. Тя уточни, че издателствата са се ангажирали новите учебници да бъдат готови възможно най-скоро след началото на учебната година.

„Това означава, че децата няма да загубят нищо. В началото ще имат и преговор на стария материал, така че нещата ще са ритмични“, обясни вицепремиерът. Причината за забавянето е, че предшественикът на Меглена Кунева, проф. Танев е забавил заповедта за изработването на новите учебници.

По география в 5 клас също има промени в материала, но там няма да се издават нови учебници тази година. Учителите ще трябва да преценят как да поднесат допълнителната информация на децата. „Това е материал, който е преподаван в годините. Все пак и учителите трябва излязат от схемата, че само учебникът е интересен на децата“, коментира още Меглена Кунева.

До края на лятната ваканция педагозите в цялата страна ще преминат обучение заради промените в образованието. През учебната 2017/2018 промени ще се въведат и за останалите класове от основното образование.