Англичани, руснаци и македонци разнообразяват профила на посетителите в средновековната крепост Маркели край Карнобат през това лято.

Оказва се, че за една година след своето връщане към живот българската твърдина е успяла да привлече интереса не само на туристите от страната и чужбина, но и на хора, които търсят нестандартна обстановка за свои лични празници.

Съвсем наскоро на фона на останките на древния град Маркели младоженци са заснели своята сватбена фотосесия. Дни по-късно младото семейство се е върнало повторно, за да направи нова поредица от снимки за своя личен архив, този пък със взети под наем средновековни облекла и атрибути.

Данните показват, че при наемане на реквизита господата държат към своето бойно снаряжение да добавят предимно мечове, а дамите избират лъковете.

Общата площ на археологическия комплекс е около 460 дка. В рамките на проект, който община Карнобат подготви и спечели, археолозите успяха да проучиха част от отбранителното съоръжение и установиха наличието на 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец. Откритията вече са консервирани и достъпни за посещения.

Освен с историята си Маркели привлича внимание и с околната природа. От специалните вишки, които са разположени в крепостта могат да се наблюдават над 87 види птици, 17 от които са вписани в Червената книга на изчезващите видове България. Достъпът до Маркели е вече възможен след изграждането на асфалтов път от отбивката на магистрала „Тракия” до самата крепост.

Посетителите могат да направят своите предварителни резервации чрез фейсбук страницата „Средновековен парк Маркели” или чрез резервационната система на посетителския център в Карнобат.