МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни, съобщава Труд. Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица.

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане. Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.

Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема, твърди изданието.

 

Снимка: Интернет