14% от децата на една годинка са с наднормено тегло, a 3.5%  са с затлъстяване. Тази тревожна тенденция съобщи в Бургас проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено драве и анализи.

Поф. д-р Петрова обясни, че първите хиляда дни са особено критични интелектуалното и физическото развитие на детето. Тогава се крие риск от хронични заболявания. Затова има значение майката как започва своята бременност, дали е с наднормено тегло, или затлъстяване.

„От голямо значение е как се оформя моделът на хранене през първите години на детето. Той определя риска от заболявания като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2“, допълни проф. д-р Петрова.

Тя уточни, че проблемът с ранното затластяване при децата остава в голям процент  и в късна възраст, а тогова е по-труден за разрешаване. Затова тя съветва от малки на децата да се налага здравословен начин на живот и активна физическа активност, която трябва да започне още от 5- годишна възраст.

Тревожно е също така, че проблемът с наднорменото тегло се задълбочава в ученическа възраст. То се наблюдава при 30% от децата между 7 и 9 години, като момичетата имат лек превес.

При тях се появава и друг сериозен проблем- поднорменото тегло. „Той се получава при спазването на драстични диети, заради желанието на момичетата да приличат на манекенки“, допълни проф. Петрова и уточни, че този проблем  е най-сериозен при девойките между 16 и 18 години, като процента стига до 18 на сто.

Друг сериозен проблем е при децата до 4 клас. 6% от тях пият енергийни напитки пет пъти седмично.  Около 30% от българските децата повече от веднъж дневно ядат сладки и тестени изделия.

Макар че, в послените години се е увеличила консумацията на плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба, пълнозърнест хляб, същевременно все повече се увеличава и консумацията на колбаси, захарни изделия, безалкохолни напитки, сочат националните проучвания. 

Проф. Петрова алармира, че най-сериозен проблем си остава рискът от хранителни разтройства като анорексия и болемия. „30% от момичетата и 15% от момчетата между 14 и 18 години с  риск за такива хранителни нарушения“, поясни професорът. Много малко от тези деца обаче търсят помощ и се лекуват.

 

Снимка: Novini.bg