Пожелания за попътен вятър и виртуозни музикални изпълнения прозвучаха при откриването на Международния фестивал „Корабът на изкуствата”, който започна вчера в Поморие и ще продължи до 23 юни. Това е третото издание на фестивала, преминаващ под патронажа на кмета на общината Иван Алексиев.

В рамките на 4 дни всички жители и гости ще имат възможността да се насладят на различни творчески прояви в разделите: Класически инструменти и пиано, изобразително изкуство, хореография и естрада. Поради конкурсния елемент на фестивала, за отделните раздели е определено и компетентно жури, чиято тежка задача е да се отсеят най-добрите сред добрите.

Вчера програмата започна с дефиле на участниците по главната пешеходна улица на града и продължи с концерт в залата на НЧ „Просвета 1888”. Заместник – кметът Илия Джингов даде официалното начало на фестивала, а водещата и директор на Общински детски комплекс Анета Драгнева – Данаилова припомни как е възникнала идеята за този творчески форум. Тя сподели, че подобен проект, носещ името „Кораб на изкуствата” е съществувал в България още през далечната 1944 г.: „За нас е изключително удоволствие, че ние в Поморие сме възродили тази идея и тя се радва на толкова голям интерес от страна на публика и участници”.

В последвалата програма се представиха: ансамбъл от тромпети и камерен оркестър на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" с диригент Петя Тончева, дуо Рада Чомакова - пиано и Мичо Димитров – цигулка и вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева.

Днес и в останалите фестивални дни ще се представят още близо 500 индивидуални и групови участници от България, Молдова и Русия. Заповядайте!

ПРОГРАМА

 

21.06.2016 г. /вторник/

10.00 ч. – Начало на конкурсна програма – Класически  инструменти   и пиано

/сцена НЧ „Просвета 1888”/

11.00 ч. – Пленерна рисунка

/пред  храм „Рождество на Пресвета Богородица”/

15.00 ч. – Начало конкурсна програма „Хореография”

/сцена НЧ „Просвета 1888”/

15.00 ч. – Начало конкурсна програма „Естрада”

/сцена арт-клуб „Омара”/

22.06.2016 г. /сряда/

10.00 ч. – Конкурсна програма – Класически  инструменти   и пиано-

/закрита сцена НЧ „Просвета 1888”/

14.00 ч. –  Конкурсна програма „Хореография”

/закрита сцена НЧ „Просвета 1888”/

15.00 ч. –  Конкурсна програма „Естрада”

/сцена арт-клуб „Омара”/

23.06.2016 г. /четвъртък/

17.00 ч. –  Награждаване и Гала концерт.