Уважаеми господа министри,

Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме несъмнено много по-загрижени от всеки друг за здравето на нашите деца, и не само за тяхното здраве, и като такива очаквахме с особено внимание действията, които ще бъдат предприети от овластените органи, кризисния щаб и конкретно от Вас, по отношение на актуалната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с печално известната епидемия от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предходни изявления на Министър председателя, Бойко Борисов относно недопустимостта на евентуално „затваряне на държавата“, но дори очевидно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и неадекватна, особено по отношение на касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и даже от векове е значението на спортната и физическа активност за личното и общественото здраве, а оттам и за благосъстоянието на държавата и обществото.  

Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед, може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено „тренировъчните мероприятия“ примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че  наложеният пълен „локдаун“ е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи.

Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!

На 26 ноември, само ден, след като оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация стартира кампания „Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, мерките към преустановяване на каквато и да е спортна активност са диаметрално противоположни дори на препоръките на върховната институция в областта!

Затова, по изложените по-горе наши съображения, настояваме:

Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;

Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;

Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!

С уважение:          

Михаил Попов – Треньор по плуване и водна топка

Евгени Джимертов- Треньор по плуване и водна топка

Иван Попов – Треньор по плуване

Хариета Гарибян – Треньор по плуване

Дечо Коешинов – Треньор по баскетбол

Веселин Владев- Треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание

Георги Михалев – Участник на две олимпиади и многократен рекордьор по плуване

Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване

Константин Христов- Треньор по плуване

Кремена Магриотова – Треньор по плуване

Светозар Владков – Треньор по водна топка

Деси Грозева - Организатор спортни дейности

Красимир Костадинов- Треньор по плуване

Теодора Янева – Треньор по плуване

Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания „Джавелин“

Михаил Цонков – Съдия и треньор по ММА

Цанко Цанков – Световен рекордьор по плуване

Иво Танев – Тв водещ

Мария Добрева – Треньор по плуване

Борис Борисов- Треньор по футбол

Валентин Николов - Състезател и треньор по ветроходство

Антон Михайлов – Треньор по плуване и триатлон; Първият българин световен шампион по плуване за ветерани, многократен шампион и рекордьор

Георги Калинов – Треньор по плуване

Кристиян Киров – Световен и европейски вицешампион по джетски и многократен национален шампион

Маргарита Бобчева – Треньор по плуване

Диляна Франц – Треньор по плуване

Сергей Караджов – Треньор по водна топка

Александра Демирева – Треньор по плуване