До няколко месеца камерите на ТОЛ системите ще почнат да мерят средна скорост, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

От 2019 г. България въвежда електронното отчитане на пътни такси – винетки и тол, като съвременен начин за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа. Събраните по този начин финансови средства се ползват за поддръжка и развитие на съществуващите и изграждане на нови пътища, както и за пътната безопасност.

В момента Министерството на вътрешните работи (МВР) работи усилено с Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), така че ТОЛ камерите да започнат да следят и скоростта на шофьорите. Според Стоянов от МРРБ ненужно забавят промените. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов попита в какво състояние са камерите в ТОЛ системата и дали наистина ще е възможно да изчисляват средната скорост на шофьорите.

Калин Стоянов отговори, че това е една от основните цели на МВР и се очаква до няколко месеца те да могат да мерят средната скорост на движение. "Това ще се случи и е въпрос на много малко време", каза министърът. Освен това МВР ще разположи и 20 нови камери из страната. Отделно от това има 4 обществени поръчки за 280 броя нови камери.

Източник: https://offnews.bg/