Юни ще започне със захлаждане, придружено от проливни валежи, гръмотевични бури и градушки, информира Дарик.

Явленията ще започнат още днес следобед, но ще бъдат слаби и само на места. От вторник следобед се очаква да има превалявания и гръмотевици на повече места в следобедните часове, възможно е да паднат и градушки. Температурите обаче ще останат високи - между 25 и 30 градуса, обещават синоптиците.

В сряда за Денят на детето, 1 юни, слънцето ще изгрее отново и ще се изясни. Валежите ще спрат временно и отново ще бъде топло. В четвъртък се очаква слабо захлаждане, а валежи и гръмотевични бури ще обхванат повече места от страната. Температурите ще започнат да се понижават и в петък се очаква да не надхвърлят 20-25 градуса. Захлаждането ще продължи, с валежите е възможно да паднат и градушки.

Първият почивен уикенд за новия месец ще бъде с хладно за сезона време. И в събота, и в неделя ще има чести превалявания и гръмотевични бури, на места и градушки. Дневните температури ще се понижат още и се очаква да паднат дори под 20 градуса.

Въпреки това обаче времето през юни ще предложи чудесни условия за море и плаж, успокоява климатологът доц. Георги Рачев. Според прогнозата му ще има дни, в които градусите ще надхвърлят 34.

"Най-високите температури през юни ще достигнат и надминат 30-34 градуса. Между 10 и 23 юни ще има доста високи температури в няколко последователни дни", съобщава експертът.

"Чака ни един нормален месец, малко по-влажен и дъждовен в западната половина на страната и по-сух и с много повече слънце на изток. Ще бъде чудесно за море", обобщава климатологът.

Месецът се очаква да бъде нормален отношение на валежите. Дъждовете ще бъдат типични летни и проливни, а в някои случаи ще са придружени с гръмотевици, анализира прогнозните данни доц. Рачев.