650 лв/тон е цената на пшеницата в момента. В разгара на жътвата миналата година цената й е била 350 лв/тон, коментира пред Gramofona.com зърнопроизводителят Николай Киров. Той уточни, че през август и септември цената винаги е по-ниска, защото в Европа е жътвената кампания и предлагането е голямо.

„Очаквам скоро цената да се вдигне. Може би около Нова година, това е прогнозата“, уточни Киров. Причината за поскъпването е драстичния скок в цените на суровините. „Торовете са поскъпнали пет пъти. Горивата са друго перо, рентите, заплатите, резервните части – всичко върви нагори, няма как и пшеницата да не поскъпне“, категоричен е Киров.

Той допълни, че точно сега е и моментът държавата да закупи необходимите количества. Към днешна дата обаче няма индикации, че държавата смята да купува пшеница. „Даже не знам и парите, които бяха отделени – 1,1 млрд. лева, къде отидоха.“ С около 15-20% по-нисък е добивът на пшеница спрямо миналата година.

Въпреки това проблем за хлебния баланс на страната няма. „Ние произведохме окол 6,5 млн. тона, а на България й трябват 1,5 млн. тона пшеница“, обясни Николай Киров.

Снимка: БНР