Здравей, Академия, довиждане, Академия…

Докато започнаха, ето че се изнизаха златните дни, наситени с музика и багри... В слънчев Созопол лятната академия на изкуствата събра ярко съцветие от големи имена на българското изкуство и млади хора от страната и чужбина, белязани с дарба, които да прихванат от тях и да продължат да изкачват стъпало по стъпало пътя към големите подиуми. Защото така се започва… Талантът е от Бога, разгръщането му – от добри учители, много труд и любов.

Тази година 12 млади виолончелисти се обучаваха в майсторския клас на професор Анатоли Кръстев, заместник ректор на НМА. Виртуозната пианистка Мария Принц, солист на Виенската филхармония имаше 13 ученици. Осем се обучаваха при проф. Петко Радев – най-титулованият преподавател, който единствен е първи кларинет на Ла Скала в продължение на 12 години.  „Децата буквално се влюбиха в него!”, сподели пред gramofona.com Петя Великова, административен директор на Академията. Невероятната Стефка Евстатиева се наложи да проведе кастинг за своя клас по оперно пеене и от 16 момичета да остави 12, с които да работи. 12  флейтисти филигроваха уменията си с проф. Георги Спасов – един от най-изтъкнатите български инструменталисти, а петима валдхорнисти се учеха при маестро проф. Владислав Григоров. Всички деца от майсторските класове са с безспорни заявки за големи музиканти, но все пак имаше и открития. Като Теодор Благоевич от Ниш, който очарова публиката и я накара да го извика пет пъти на „бис”.  Научихме, че сръбското момче е участвало във всички възможни конкурси в неговата възрастова група и от всеки конкурс се е завърнало с награда. Със сигурност го очаква блестящо бъдеще, в чиято основа ще остане мъничката созополска частица, вградена от проф. Григоров.

Ще се запомнят всички концерти, на които 62-та участници в шестте майсторски класа, сред които 7 бургаски деца показаха какво са постигнали на Академията. Но няма как да не откроим великолепният концерт на валдхорнистите и флейтистите, които заедно с певиците само за три дни подготвиха и поднесоха великолепни изпълнения в откъс от „Фиделио” на Бетовен.

Новост в седмото издание на Академията на изкуствата бе включването на уършоп по живопис. 

Проф. Светозар Бенчев работи с берлинчанката Симона Шнел по темата „Артистична рисунка и живописни техники”. Тази вечер създадените от  художничката творби ще бъдат показани в изложба в градската художествена галерия, където ще бъдат подредени нейните 16 творби – акварел и акрил, сътворени в Созопол.

Всичко, което е започнало, все някога свършва – казва мъдрецът.  Приключва и седмата академия на изкуствата в Созопол, но още от сега нейните организатори обмислят какво да бъде нейно осмо издание,  с какво да се разнообрази… Така и трябва! Вече са изкристализирали някои интересни идеи за 2013-та, но засега организаторите ще ги запазят като изненада.

Довиждане, Академия! Остава да благодарим на община Созопол за гостоприемството и да си помечтаем в очакване на следващото лято!