Сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната. Към момента няма данни за заразени с коронавирус. Това каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

"Камерите се очакват в края на седмицата", уточни той. "Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ."

По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция. Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

"През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери", увери ген.Мутафчийски.

Ген.Мутафчийски отново обясни, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат. Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери ген. Мутафчийски. В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

"Обществените прояви към момента не са забранени, силно непрепоръчителни са пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус", каза още той. За 3 март са отменени военните мероприятия на закрито.

Източник: Дарик

Снимка: Фактор.бг