40 кадъра, показващи последиците от разрушителното земетресение в Турция, показаха спасителят Мирослав Маринов и операторът Пламен Иванов в Горна Оряховица. Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ с кадри от Адъяман, Бесни и Антакия бе представена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. На нея присъстваха главен комисар Александър Джартов – началник на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, началникът на РД ПБЗН във Велико Търново - гл. инспектор Красимир Кръстев, гл. инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН в Горна Оряховица.

„Героите на тази вечер просто са си свършили работата, но покрай нея са упражнили и своето хоби“, каза журналистът Мартин Георгиев, който заедно с Пламен Иванов са екипът на „Нова телевизия“, показал последствията от земетресението в едни от най-пострадалите райони на Турция. Откриването на изложбата даже започна с кратко видео от апокалипсиса в южната ни съседка.

“Кадри като тези има в музея в Горна Оряховица“, каза още Мартин Георгиев и припомни, че тази година се навършват 110 г. от опустошителното земетресение през 1913 г, когато епицентър е Горна Оряховица. „Ние разбрахме, че сме добре подготвени и реагираме адекватно в такава криза, но трябва да сме винаги в развитие и да подобряваме

своите възможности“, каза началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. главен комисар Александър Джартов благодари, че е станал част от това събитие и обеща, че снимките ще бъдат показани и в столицата.

Мирослав Маринов е старши спасител в Регионалната дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново, който заедно със свои колеги участва в 11-дневна спасителна мисия в два от засегнатите градове – Бесни и Адъяман. Професията е сблъсквала Мирослав с много трагедии. Търсил е оцелели в руините и след земетресението в Измит преди четвърт век. Но толкова голяма трагедия е трудна за приемане дори от хора, свикнали с болката.

Пламен Иванов повече от 20 години е зад камерата – първо снима за „Видеосат Раховец“, после за ТВ 7, а от десетина години за НОВА в екип с Мартин Георгиев. В продължение на десет дни беше командирован в най-засегнатия район от земетресението- в град Антакия, до границата със Сирия. Изложбата „Апокалипсис по Рихтер“ ще остане едно от знаковите за тази година събития, част от културния календар на Горна Оряховица. Снимките ще останат в ХГ „Недялко Каранешев“ до 24 март.

Източник: Actualno.com