Ваучери за гледачки, които да се дават на родители, които работят, предлага новият социален министър Зорница Русинова.

"Това е една система, която в доста европейски страни чрез ваучери за ползване на домашни услуги, детегледачки, майстори и нискоквалифициран труд, дава добър ефект върху пазара на труда. Ще се избират само тези майки, които имат нужда от подобна услуга, за да се върнат в пазара на труда, ще могат да я ползват с приоритетно финансиране от държавата. Ще е въпрос на индивидуална преценка на доходи и насочване. В момента се разработва системата и нейните специфики и детайли кои хора точно ще ползват тази услуга. Идеята е да се направи максимално улеснено ваучер, който да може и през интернет да се изтегли. За част от тази услуга, независимо кой я използва, дали ще е домашен помощник или детегледачка, ще трябва да заплаща част от тази услуга", каза министър Русинова, пише Novini.bg.

По думите й има прогноза минималната работна заплата отдогодина да се увеличи и за следващите три години да стане 460 лева.

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви в "Седмицата" на Дарик, че има идея да продължи като добра политика подкрепата на зелената икономика. Министърът направи заявка да продължи и други започнати от предшественика й Ивайло Калфин теми, като очерта сред най-важните реформата в ТЕЛК и НЕЛК.

"Реформата в ТЕЛК и НЕЛК е една от най-належащите реформи, която засяга и до голяма степен пенсионната система, пазара на труда и системата на здравеопазването", каза Русинова.

По думите й над 800 000 са инвалидните пенсии, които се получават у нас, което сравнено с други държави е около средното европейско ниво.