Сметката за дивото къмпиране на „Корал“ няма да я плащат местните, категоричен е кметът на община Царево инж. Георги Лапчев. По думите му таксата, която се събира от къмпингуващите е законна. „Сумата, която се генерира като разход на общината за сметопочистване, сметоизвозване и депониране, не желаем да е за сметка на местните жители. Ние искаме тези хора да си платят боклука. Ако те са върху частен терен – собственикът му да си се оправя с тях. Това не е наша грижа!“, каза още царевския кмет.

Той обясни, че служители от общината вече са направили проверка на разпънатите палатки. Лапчев уточни, че те са върху частен имот. Вече са изпратени писма до собственика му, за да се разбере знае ли той, че имотът му се ползва и той ли ги е пуснал там.

„Ще видим в неговия отговор по кой член ще му бъде съставен акт, защото в тази територия не може да има къмпинг и незаконно разположени палатки в срок от месец. Има и такива, които са върху дюните и самия плаж“, обясни Лапчев.

Той припомни, че тази година държавата взе решение къмпинг „Корал“ да е екоплаж и в него е забранено да бъдат поставени всякакви видове съоръжения, освен онези, необходими за безопасност на плажа.

„Палатките не влизат в тази част. Хората не са виновни, защото някой ги заблуждава, че така трябва да постъпват. Вярвам, че всички, които са там по-скоро са неволни „жертви“ и затова трябва много добре да бъде посочен редът, по който някой ще може да си почива на къмпинг „Корал“, разясни още Лапчев.

Той лично ще провери колко души в момента са опънали палатки на „Корал“, тъй като разполага със сведения, че са стотици.

В Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Царево, е записано, че поставяеми обекти в землищата на Царево, Лозенец, Синеморец и Резово се таксуват еднократно. 100 лв. струва да опънеш палатка, 200 – ако е каравана или туристическо бунгало.