Регулаторът отстрани одитор заради фалшификации

Огромен скандал избухна покрай стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества, които Европейската комисия следи изкъсо. Почти три месеца след като предишното ръководство на Комисията за финансов надзор одобри избраните одитори, новият състав на регулатора отстрани българското дружество с най-много клиенти - "РСМ България" ООД.
КФН е установила "съществена невярна информация" и "неистинни данни" относно автобиографии на чужди експерти, които не подозират, че работят по стрес тестовете. "РСМ България" бе оторизирана да прегледа активите на 15 застрахователни компании и три частни пенсионни дружества (от общо девет). Още при избора се появиха съмнения относно капацитета на одитора, но управителят на фирмата Изабела Джалъзова уверяваше, че компанията има нужния ресурс да поеме работата.

Тя трябваше да отбива и атаки, че фирмата е подбила цените на други утвърдени имена в бранша, както и въпроси дали не е в роднинска връзка с тогавашния зам.-шеф на КФН Ангел Джалъзов, което би било конфликт на интереси.
"Съпругът ми е печатар. Нямам кръвна връзка с Джалъзов, познаваме се само служебно покрай клиенти", каза тогава шефката на "РСМ България" пред "Капитал". Новото ръководство на КФН, начело с бившия зам.-министър на финансите Карина Караиванова, обаче се е усъмнило в одитора и назначило проверка. "Разкрихме, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти.

Редица международни партньори, които са били подадени като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни", казват от финансовия надзор.
До 12 септември потърпевшите застрахователни и пенсионни компании трябва да изберат нови одитори. Проверката им започва отначало и заради това срокът за крайните резултати е удължен. "РСМ България" ще извърши вътрешна проверка. Категорично отхвърляме обвиненията. Смятаме, че има тенденциозно отношение от страна на ръководството на регулатора. Възложената ни работа по прегледите на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи е извършена и докладите са предадени в срок. До момента по никакъв начин не е имало индикации за проблеми. От страна на КФН не са искани от нас допълнителни документи", заявиха на 2 септември 2016 г. в официална позиция от компанията.

Автор: Славена Димитрова

Източник: segabg.com

На снимката: Карина Караиванова - председател на Комисията за финансов надзор

Снимка: iconomist.bg