Често в търговските обекти и градските возила възникват конфликтни ситуциации с нарушителите, които пренебрегват разпоредбите и често реагират агресивно на направените забележки.  

Това налага да бъдат предприети съвместни проверки от служители на РЗИ и ОД МВР-Варна за по-строг контрол над нарушителите. Това съобщи вчера директора на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова, предаде репортер на Varna24.bg.

Според д-р Михайлова сериозен проблем е и липсата на дистанция в превозните средства от масовия градски транспорт. Тъй като това няма как да се регулира, от здравната инспекция препоръчват гражданите поне да носят предпазни средства и да ползват дезинфектанти с цел максимално ограничаване на разпространението на коварния вирус. 

Експертите допълниха, че разчитат на подкрепа в контролната дейност и от Община Варна, тъй като автобусите са собственост на общинското дружество. 

Д-р Михайлова даде за пример София, където служители на полицията и на "Градска мобилност" извършват проверки за носенето на лични предпазни средства в метрото и автобусите. 

Както е известно, глобата за неспазване на задължението за носене на предпазни маски в градския транспорт е от 300 до 1000 лв., като санкции по закон се налагат и на хората, които ги носят неправилно - без да закриват носа и устата.

Не е спирал контролът и на летище Варна, като той ще продължи докато продължава извънредната епидемиологична обстановка, допълниха от РЗИ-Варна.

Източник: Варна24

Снимка: Фейсбук