С пет гласа "за" и нито един против или въздържал се СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, съобщава Offnews.bg.

За временен управляващ на БНР съветът назначи Антон Митов, който е директор на архива на радиото.

СЕМ задейства процедурата по отстраняването му от поста заради груби нарушения. Повод за това стана безпрецедентното спиране на ефира на Програма "Хоризонт" на 13 септември т.г.

СЕМ даде на Костов седем дни за писмени обяснения. В тях той е посочил, че категорично отхвърля всички хипотези, с които е мотивирано неговото отстраняване посочи на заседанието юристът на регулатора Емилия Станева.

Допълнил е, че СЕМ освен това не е взел предвид планираната профилактика на 3 предавателя. И е добавил, че правото на информация на гражданите е гарантирано не само от Програма "Хоризонт", а и от "Христо Ботев", която не е спирала.

"Това, което дори при военно положение не може да се случи, се случи с БНР при г-н Светослав Костов", посочи членът на СЕМ Ивелина Димитрова. Тя цитира правото на информация на всеки гражданин, което е гарантирано от Конституцията и което не може да бъде нарушено дори във време на война.

Бетина Жотева също обяви, че подкрепя прекратяването на мандата. Допълнително в това я е убедило изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров във временната акнекта комисия за БНР.